Karamellkastmega õunakook

kaheksale
Tainas:
100 g margariini või võid
1 dl pruuni roosuhkrut
2 muna
1 3/4 dl nisujahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1,2 tl kaneeli

Kate:
3 dl õunakuubikuid (kõvemat sorti)
100 g vahukoort
2 tl vanillisuhkrut
1 tl kartulitärklist
1 dl india pähkleid ja valgeid mandleid
3 sl pruuni roosuhkrut
tuhksuhkrut

Karamellkaste:
2 dl ökosuhkrut või pruuni roosuhkrut
2 dl vahukoort

  • Määri 19-20 cm lahtikäiv koogivorm võiga. 
  • Soojenda ahi 175 kraadini. 
  • Vala suhkur paksupõhjalisse kastrulisse. 
  • Kuumuta kuni suhkur sulab ja kuldpruuniks massiks muutub. 
  • Lisa pidevalt segades ettevaatlikult vahukoor (segu alguses taheneb, kuid edasi kuumutades muutub uuesti vedelaks) ja kuumuta u 15 minutit kuumusel aeg-ajalt segades. 
  • Jahuta. 
  • Vahusta toasoe rasvaine suhkruga ja lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. 
  • Sega omavahel jahu, tärklis ja kaneel ning lisa hoolikalt segades muna-või vahule. 
  • Vala tainas vormi ja kata õunakuubikutega. 
  • Sega omavahel vahukoor, vanillisuhkur ja kartulijahu ning vala õunakuubikutele. 
  • Puista üle mandlite, pähklite ja roosuhkruga. 
  • Küpseta ahju alumisel siinil u 45 minutit, proovi koogi küpsust tikuga. 
  • Lase koogil enne vormist väljatõstmist jahtuda, eemalda vormirõngas ja aseta kook tuhksuhkruga ülepuistatud serveerimisalusele. 
  • Vahetult enne serveerimist vala üle karamellkastmega.
EE Terve pere 18.10.2012