Tädi Maire õunakook


200 g võid
250 g jahu
pool klaasi külma vett
soola
2 l puhastatud õunu
3 spl suhkrut
pisut kaneeli



See on üks sedasorti õunakook, mida ma ikka ja jälle tahan. Ja terves maailmas on vaid üks koht, kust seda saab – minu tädi juurest. Algselt kuulus retsept minu vanaonu naisele, proua Ainole, kes selle mu tädile lahkelt andis. Minu jaoks on see aga just tädi Maire õunakook.


  • Haki või ja jahu omavahel läbi, lisa vesi, näpuotsaga soola, ja mudi pallikeseks. 
  • Pane kiletatult külmikusse paariks tunniks ootele. 
  • Puhasta õunad ja keeda poolpehmeks. Vajaduse korral lisa suhkrut. 
  • Jaga tainas kahte ossa ja rulli lahti. 
  • Tõsta 20×30 cm ahjuplaadile ja aja õunasegu sinna laiali. 
  • Raputa pisut kaneeli, rulli teine pool tainast sama suureks tükiks ning tõsta peale.
  • Vajuta servad kokku ja määri pealt tee, kohvi või munaseguga. 
  • Küpseta 190 ºC ahjus umbes 40 minutit või kuni kook on pealt kuldne. 
  • Lase jahtuda. 
  • Lõika ruudukesteks, vala kõigile klaasi piima ning asuge maiustama.


Pean tunnistama, et minu tädi valmistatult on see kook ikka palju parem ja hoopis teistmoodi. Aga eks nii ole paljude toitudega, et me lihtsalt teeme neid erinevalt. Isiklik tunnetus ja kogemus on tähtsad, kuid mitte määravad. Seepärast söön seda kooki meelsasti tädi juures edasi ja kui parasjagu sünnipäevi pole, siis panen ise ahju.


Maru
EN Köök 
september 2008