1 kg kartuleid
1 dl õli
sool
Head isu! november & detsember 1995
1 dl õli
sool
- Pane ahi sooja suurele kuumusele; pane valmis ka ahjukartulite jaoks sobiv äärega ahjupann või -vorm ja selle katmiseks sobiva suurusega fooliumitükk.
- Kui panni sisepind ei ole teflonist, pintselda seda õliga.
- Kui tahad kartuleid kiiresti, pane potiga vesi keema.
- Koori kartulid, lõika ühesuurusteks, siis valmivad ühtlaselt.
- Pane kartulid kohe koorimise järel rohkesse jääkülma vette (nii ei muutu laiguliseks).
- Kui kartulite küpsetamisega on väga kiire, saab selles staadiumis kogu protsessi oluliselt kiirendada.
- Tõsta kooritud kartulid külmast veest otse keevasse vette, aja vesi uuesti keema ja tõsta keedunõu tulelt, jäta kartulid vette.
- Kalla õli väikesesse anumasse, kus ta oleks võimalikult paksu kihina (näiteks kruusi).
- Pane külmad kartulid sõelale nõrguma, tõsta ükshaaval õlisse, keera neid seal seni, et nad ümberringi korralikult õliga kaetud oleksid.
- Tuliseid kartuleid võta veest ükshaaval kahvliga või auguga lusikaga ja kata samuti hoolikalt õliga.
- Kuivalt ahju pandud kartulid võivad pealt tumedaks muutuda, ka ei pruunistu nad nii ühtlaselt ja hästi, kui õlis niisutatud.
- Pane õlitatud kartulid pannile, jäta poolikutel kartulitel lõikepind ülespoole, sest tihedalt vastu panni liibuv seile lõikepind läheb kergesti kõrbema.
- Nirista kogu kruusi jäänud õli pannile kartulite peale ja kalla kartulite vahele paar detsiliitrit keeva vett.
- Raputa kartulitele peenikest soola, mida kulub kilole 1-2 tl.
- Kata pann tihedalt fooliumiga ja tõsta kohe kuuma ahju keskmisele siinile.
- Umbes 15 minuti pärast (eelkuumutatud kartulite puhul 5 minuti pärast) peaks ahjuukse avamisel kostuma ägedat särinat.
- See on märguandeks, et ahju temperatuuri võib alandada umbes 175 kraadile.
- Kui rahulik küpsemine on kestnud 20-30 minutit, eemalda pannilt foolium.
- Katsu noaga, kas on pehmed ja alumises küljed kenasti pruunid.
- Keera kartulitel teine külg ja kalla pannile sorts tulist vett.
- Pärast ringipööramist võiks veel veidi peenikest soola raputada, sest enamasti kipuvad ahjukartulid magedaks jääma.
- Hoia kinnikatmata panniga ahjus veel umbes 10 minutit.
- Kui kartulid on lahtiselt küpsetades liiga saanud, siis aitab pannile tulise vee lisamisest ja mõnest minutist fooliumi all.
Head isu! november & detsember 1995