Ahjukartulid

1 kg kartuleid
1 dl õli
sool


  • Pane ahi sooja suurele kuumusele; pane valmis ka ahjukartulite jaoks sobiv äärega ahjupann või -vorm ja selle katmiseks sobiva suurusega fooliumitükk. 
  • Kui panni sisepind ei ole teflonist, pintselda seda õliga. 
  • Kui tahad kartuleid kiiresti, pane potiga vesi keema. 
  • Koori kartulid, lõika ühesuurusteks, siis valmivad ühtlaselt. 
  • Pane kartulid kohe koorimise järel rohkesse jääkülma vette (nii ei muutu laiguliseks). 
  • Kui kartulite küpsetamisega on väga kiire, saab selles staadiumis kogu protsessi oluliselt kiirendada. 
  • Tõsta kooritud kartulid külmast veest otse keevasse vette, aja vesi uuesti keema ja tõsta keedunõu tulelt, jäta kartulid vette. 
  • Kalla õli väikesesse anumasse, kus ta oleks võimalikult paksu kihina (näiteks kruusi). 
  • Pane külmad kartulid sõelale nõrguma, tõsta ükshaaval õlisse, keera neid seal seni, et nad ümberringi korralikult õliga kaetud oleksid. 
  • Tuliseid kartuleid võta veest ükshaaval kahvliga või auguga lusikaga ja kata samuti hoolikalt õliga. 
  • Kuivalt ahju pandud kartulid võivad pealt tumedaks muutuda, ka ei pruunistu nad nii ühtlaselt ja hästi, kui õlis niisutatud. 
  • Pane õlitatud kartulid pannile, jäta poolikutel kartulitel lõikepind ülespoole, sest tihedalt vastu panni liibuv seile lõikepind läheb kergesti kõrbema. 
  • Nirista kogu kruusi jäänud õli pannile kartulite peale ja kalla kartulite vahele paar detsiliitrit keeva vett. 
  • Raputa kartulitele peenikest soola, mida kulub kilole 1-2 tl. 
  • Kata pann tihedalt fooliumiga ja tõsta kohe kuuma ahju keskmisele siinile. 
  • Umbes 15 minuti pärast (eelkuumutatud kartulite puhul 5 minuti pärast) peaks ahjuukse avamisel kostuma ägedat särinat. 
  • See on märguandeks, et ahju temperatuuri võib alandada umbes 175 kraadile. 
  • Kui rahulik küpsemine on kestnud 20-30 minutit, eemalda pannilt foolium. 
  • Katsu noaga, kas on pehmed ja alumises küljed kenasti pruunid. 
  • Keera kartulitel teine külg ja kalla pannile sorts tulist vett. 
  • Pärast ringipööramist võiks veel veidi peenikest soola raputada, sest enamasti kipuvad ahjukartulid magedaks jääma. 
  • Hoia kinnikatmata panniga ahjus veel umbes 10 minutit. 
  • Kui kartulid on lahtiselt küpsetades liiga saanud, siis aitab pannile tulise vee lisamisest ja mõnest minutist fooliumi all.


Head isu! november & detsember 1995